Gå til hovedindhold

Velfærdsdrømme

Det 20. århundrede bliver vakt til live med lydfortællinger og nostalgiske genstande.

Billede fra udstillingen Velfærdsdrømme

Indhold

  Greve i det 20. århundrede

  Først tog københavnere på ferie ved stranden, så kom nybyggerne med drømmen om eget hus, og sidst i perioden flyttede mange nye beboere til de almennyttige boligbyggerier i kommunen.

  I udstillingen viser vi forskellige sider af livet i Greve, og det er muligt at kigge nærmere på alt fra teltlejr til selvbyggerhus. Tag plads i den fine røde Fiat 600 og lyt til historier om transportudfordringer fra tidligere tider. Kom helt tæt på de mange ting fra perioden, prøv tøj, hatte og briller fra dengang, farmor var ung og hør lyden af S-toget suse gennem udstillingen akkompagneret af glade stemmer fra børnehaven og lydene fra stranden.

  Danmark – en velfærdsstat

  Et stort gennemgående tema i udstillingen er begrebet velfærd. Megen af den omsorg, som familierne eller lokalsamfundet tidligere tog sig af, blev nemlig i løbet af det 20. århundrede overtaget af offentligt ansatte.

  Velfærdsstaten blev udbygget, skat blev indkrævet, og velfærdsgoder blev fordelt ud fra principper om lige sociale, sundheds- og uddannelsesmæssige muligheder. Der blev bygget børne- og uddannelsesinstitutioner og plejehjem til kommunens borgere, i takt med at befolkningstallet steg. Med velfærden fulgte forpligtelser til at tage arbejde og uddannelse og til at modtage råd om sundhed og lukke det offentlige ind i sit hjem.

  Alt dette og meget mere kan man lære mere om i udstillingen på Greve Museum.

  Sidst opdateret: 27. oktober 2023