Gå til hovedindhold

Den gamle jul på landet

Greve Museums juleudstilling i Grevegårds stuehus sætter fokus på de gamle juletraditioner og overgangen til juletræ og julegaver til børnene.

Udstillingen vises fra den 20. november 2021 – søndag d. 9. januar 2022

Den gamle jul på landet handler om, hvordan man fejrede jul op gennem 1800-tallet. I museets stuer er der pyntet op efter de traditioner, der herskede til forskellige tider.

Oprindeligt var julen en tid fuld af overtro og spas. Vejret i juletiden varslede om det kommende års høst, og i julestuerne rundt omkring på gårdene drev de unge gæk med hinanden eller fortalte spøgelseshistorier.

I løbet af 1800-tallet begyndte juleskikkene at ændre sig; brændekomfuret, juletræet og julegaver satte deres præg på julen. Med brændekomfuret blev det muligt at bage blandt andet vanillekranse og jødekager.

Da juletræet vandt frem, begyndte man at hænge små gaver til børnene op på træet, og det blev begyndelsen til vore dages julegavetradition.

Alt dette og meget mere kan man lære om i Greve Museums juleudstilling.

Sidst opdateret: 10. november 2021