Gå til hovedindhold

Syede blonder

Her på siden findes eksempler på tekstiler, der indeholder syteknikken syede blonder.

Indhold

    Krave i hvidsøm med syet blonde

    Kraven er pillet af en særk. Hvidsømssyningen er delt ind i to parallelle borter med en smal lænkehulsøm imellem. Når grundene som her i de yderste blomster er syet oven på stoffet, kaldes de bunde. Alle de øvrige grunde er syet med udtræk og korssting. I den nederste smalle bort er blomsterne syet med fladsyning, kontursting og kædesting uden grunde. Den syede blonde er meget tæt og fast. Den er syet med knaphulssting i lange rækker med kvadratiske huller, der danner mønstrene. Kraven er et karakteristisk eksempel på en krave fra omkring 1815 syet af en rutineret syerske.

    Bemærk

    • at de tre rækker lænke-hulsøm ligger parallelt og ikke er fortsat op langs kravens ender
    • at der på bagsiden er et hjørnemotiv i hvidsøm med et stykke lænke-hulsøm broderet kun i hjørnebroderiets bredde
    • de små kædestingsblomster i centrum af den smalle borts otte-bladede blomster
    • tulipanmotivet i den smalle broderede bort

    Krave med baldyringsbroderi og syet blonde

    Kraven kan være klippet af en særk og derefter sømmet smalt. Broderiet består af en stor granatæbleformet baldyring i hvert hjørne. Kvadraterne i baldyringen er forholdsvis små og udfyldt med kryds og tungestingshjul. Mellem granatæblerne er der syet en blomst med fladsyning og slyngesting samt to bladformerede motiver med hvidsømsgrund med korssting på skrå, prenede huller og fladsyning. Den syede blonde består af tætte rækker af knaphulssting, og mønstret opstår af de små huller i rækkerne.

    Bemærk

    • de tre kvadratiske felter i rudesyning i hjørnemotivet som er med til at markere et skarpt hjørne
    • den slyngede hulsøm langs hele kravens syning. Traditionelt var hulsømmene syet i vandrette linier uden hjørner
    • de utallige picoter på de yderste buer
    • at kraven muligvis er ændret undervejs, idet blonden øjensynlig er taget fra en anden krave og syet til denne med lange kastesting, som ses på vrangen

    Afklippet skjortekrave syet med baldyring og omkranset af en syet blonde

    Mønsteret på det dobbelte stof består af et granatæble i hvert hjørne og en smallere tæt udsyet bort. Langs ranker og i centrum af blomster ses en del prenede huller såvel i hjørnemotiverne som i den smallere bort. Mellem de to borter er en lænkehulsøm. Den syede blonde består af en tæt og en åben del. I den tætte del afbrydes rækker af knaphulssting af større og mindre kvadratiske huller. Den åbne del af blonden indeholder en række hedeboringe. Det kan betyde, at kraven enten er en sen baldyring, eller at den åbne del af kraven er tilføjet senere, da de større kraver blev moderne i midten af 1800-tallet.

    Bemærk

    • kædestingsblomsterne i det store hjørnemotiv såvel i som omkring baldyringsgrundene
    • at de kvadratiske huller i den smalle bort er udfyldt med trådkryds, som gentages i den tætte del af blonden
    • de små buer for enden af bindebåndene
    • de yderste små buers tætte række af picoter

    Krave med udklipshedebo og syet blonde

    Kraven, der er fuld af detaljer, er domineret af to store tulipaner i siderne. Rundt om tulipanerne ses runde og ovale huller syet med hulgange og kryds. De ovale og kvadratiske huller omkring midten er udfyldt med hulgange med mange picoter. De enkelte motiver er bundet sammen af små ranker og blade syet med fladsyning. Blonden består af 34 halve rosetter samlet af syv hedeboringe med buer og udfyldt med takker og kryds. Kravens form og komposition tyder på, at der er tale om en krave fra omkring 1890.

    Bemærk

    • den retvinklede ramme af en enkelt og en dobbelt række kvadratiske baldyringhuller. Rækken er afsluttet fint ved forkanten
    • den udfyldte baldyringsrække i midten af kraven over den halve rose og de to kvadrater
    • langs indersiden af blonden en række skråbuer, der indikerer, at blonden er syet som en selvstændig enhed, som senere er syet til kraven
    • de mange hele og halve tungestingshjul

    Krave med udklipshedebo og syet blonde

    Mønsterkompositionen er frodig, vildtvoksende og stilmæssigt meget blandet. Syersken har boltret sig i alle de former for udfyldning af hullerne i udklipshedebo, hun har kunnet finde på. De mange rosetter består af runde, bladformede og hjerteformede huller med udfyldninger samt prenede huller. Kniplingssyningen består af hulgange, krydsede hulgange og takker til dels med picoter. Den syede blonde består af en række skråbuer og en række store ”hjul”. Inde i hjulene er syet en såkaldt ”edderkop”. Kraven er antagelig syet omkring 1900.

    Bemærk

    • at de prenede huller og fladsyningen er syet med noget grovere bomuldstråd end resten
    • blondens rosetter der er syet af en usædvanlig stor ring i midten med 8 takker i kanten samlet med en hulgang
    • at rosetterne er syet til en række skråbuer i kanten af kraven og er yderst samlet med en række skråbuer
    • de tæt fyldte blade i buerne i siden og langs den lige kant nederst
    Sidst opdateret: 6. november 2024