Gå til hovedindhold

Hedebosyning i dag

Hedebosyning lever stadig! På de danske håndarbejdsseminarier indgår disse broderiformer stadig i undervisningen. Kunstnere omsætter hedebosyning til andre materialer, ligesom arkitekterne Nyrop og Rosen gjorde det for 100 år siden. På Greve Museum har en gruppe af kvinder aflæst de originale hedebosyningers hemmeligheder og reproduceret dem i egne syninger. Museet udvikler undervisningsforløb, så elever kan prøve kræfter med de historiske syninger. Udenlandske tidsskrifter og bøger med dansk hedebosyning bliver udgivet i disse år.

  • Tegnsprog

Indhold

    En snefnug syet i hedebo-stil der blev brugt til julepynt

    Greve museum huser en studiekreds i hedebosyning, der i 2007 eksperimenterede med at sy julepynt af hedeboringe og kniplingssyning til museet. Her ses resultatet, som indgår i udstillingen "Hedebosyning - en verden af variationer".

    Uddannelse og nytolkning

    Håndarbejdets Fremmes Seminarium lærer stadig studerende at sy hedebosyning. Greve Museum udarbejder undervisningstilbud til folkeskolen, så også nutidens børn over hele landet kan prøve kræfter med de historiske broderier. Hedebosyning har været med til at formidle mellem dansk folkekultur og tilsvarende folkekultur, som danskere med andre etniske baggrunde har med sig. Danske designere lader sig også i dag inspirere af hedebosyning. Vi kender eksempler på keramik og stole, der umiskendeligt er inspireret af udklipshedebo. Tekstildesigner Jytte Harboesgaard har fornyet hedebosyningens udtryk i værker, som har været vist på Greve Museum. Museets juletræ i 2007 var pyntet med iskrystaller syet i hedebosyning af museets studiekreds. Og det er kun nogle af de nytolkninger, Greve Museum kender til.

    Udenlandsk interesse

    Rundt om i verden sidder grupper af kvinder og syr dansk hedebosyning. I år 2000 blev en udstilling af hedebokraver på Greve Museum anledning til, at tekstildesigner Jytte Harboesgaard blev inviteret til at undervise i hedebosyning i New Zealand. I 2003 skrev det hollandske tidsskrift Handwerken zonder Grenzen om de danske hedebosyninger. Året efter udkom en bog om dansk hedebosyning på japansk, og det japanske tidsskrift Skandinavian Style besøgte Greve Museum og skrev om museet og hedebosyning. I Kyoto i Japan findes et museum ”Yuki Pallis Museum” med dansk
    hedebosyning.

    Vandreudstilling

    Greve Museum har siden museets start i 1988 igangsat undersøgelser af hedebosyning fra såvel kulturhistoriske som håndarbejdstekniske synsvinkler. Det har resulteret i formidling af nye og gamle perspektiver på hedebosyning i bøger, artikler og udstillinger. Udstillingen “Hedebosyning – en verden af variationer” opfylder et ønske om at fortsætte museets formidling af denne smukke del af egnens kulturarv. Samtidig ønsker vi at give andre museer i Danmark og udlandet mulighed for at vise deres publikum de syninger, der engang blev udråbt som den ægte danske folkekunst inspireret af en lang europæisk tradition for hvide syninger.

    Greve Museum ønsker at opmuntre nye generationer til at lære at sy hedebosyninger. Her ses en af de skoleelever, som deltager i museets udvikling af et nutidigt undervisningsmateriale og -program, som del af deres håndarbejdsfag.

    Sidst opdateret: 16. november 2024