Gå til hovedindhold

Faraway Nearby

Erindringens mange lag og kvinders erfaringer gennem historien er omdrejningspunktet i Trine Søndergaards fotoudstilling på Greve Museum.

Indhold

  I 2020 indledte Greve Museum et samarbejde med kunstfotograf Trine Søndergaard. Det har nu resulteret i en fotoudstilling med 25 nye fotografiske værker. I værkerne forener Søndergaard det fotografiske blik, Greve Museums historiske tekstiler og lokale unge mennesker, der har været modeller til de nye portrætter.

  I værkerne blandes den materielle kulturarv og kunstens søgende og sanselige tilgang til historien. Fælles for værkerne er en udpræget interesse for tid. Eller måske i virkeligheden en opløsning af tiden, idet kunstneren formår at skabe motiver på tværs af fortid og nutid.

  Søndergaards fornemmelse for glemsel og hemmeligheder i den danske kulturarv

  Trine Søndergaard (f. 1972) har igennem to årtier beriget den danske og internationale kunstscene med kunstfotografier, der gennem et tyst og kraftfuldt billedsprog nysgerrigt udforsker rumlig og materiel stilhed og stilstand.

  Et gennemgående kunstnerisk interessefelt har været historiske beklædningsgenstande; tekstiler og materialer. Materialer, der engang var tæt på mennesker, der i dag er døde og borte, mens deres ting lever et stille og ofte hengemt liv på museumsmagasiner.

  Søndergaards kunstneriske metode er at hente tekstilerne frem og iscenesætte dem i samspil med piger, der befinder sig i grænselandet mellem barn og kvinde. Pigerne i Søndergaards værker er som trådt direkte ud af deres egen hverdag og ind i en fremmed verden. De har deres eget tøj på, håret sidder almindeligt, og i portrætterne opstår en magi, som det er svært at sætte ord på.

  Glemsel og hemmeligheder er fascinerende. Det er som om tingene, der har forladt vores verden, har været uden for vores rækkevidde både fysisk og kulturelt, men så genfinder vi dem. De kommer op til overfladen, og vi har kontakt med dem igen. De fortæller os ikke deres egen historie, men i modspillet med samtidens unge, træder der noget usagt frem – vi ser pludselig noget andet. Der opstår en ubeskrivelig energi, som bliver tydelig og træder frem i billedet.

  Trine Søndergaard
  Udstillingen vises fra d. 8. april til 30. oktober 2022

   

  Udstillingen er realiseret med støtte fra Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Knud Højgaards Fond og Louis-Hansen Fonden.

  Sidst opdateret: 5. september 2022