Gå til hovedindhold

Fastelavnsfest med tøndeslagning

Søndag den 19. februar inviterer vi til et brag af en fastelavnsfest for hele familien. Her kan man slå katten af tønden, lave fastelavnsris og masker i værkstedet og spise lækre fastelavnsboller og drikke varm kakao i museumscaféen.  

Indhold

  Tøndeslagning og hjemmelavede fastelavnsboller

  På med udklædningstøjet og kom med til fastelavnsfest, når gårdspladsen på Grevegård myldrer med små og store udklædte gæster, der kæmper for at slå tønden ned - ganske vist med godter i, og ikke en levende kat som i gamle dage.

  Lav dit eget fastelavnsris

  Efter tøndeslagning er der åbent i børneværkstedet, hvor vi laver masker og gammeldags fastelavnsris. Fastelavnsrisene blev i gamle dage pyntet med frugtbarhedssymboler som blomster og frugter, halve æggeskaller og storke med svøbelsesbørn i næbbet. Hvis vejret er godt, går vi en tur udenfor for at lege nogle lege, som de gjorde i gamle dage.

  Program

  11.00: Tøndeslagning på gårdspladsen
  12.00: Kåring af bedst udklædte i caféen
  12.15: Lav fastelavnsris og masker i værkstedet
  14.00: Tak for i dag

  Der er fri entré til tøndeslagningen, men der vil være en materialepris i værkstedet. I museets hyggelige café sælges der denne dag fastelavnsboller, varm kakao, kager, pølsehorn, boller med ost og selvfølgelig kaffe og te. Det vil ikke være muligt at købe de sædvanlige caféretter.

  Når vi slår katten af tønden, vil der være én tønde til de mindre og én tønde til de større børn.

  Praktisk

  Dato: 19. februar

  Tidspunkt: 11.00-14.00

  Pris: Tøndeslagning er gratis. Der er en materialepris på 30 kr. i værkstedet. Skal I besøge museets udstillinger, skal der betales alm. entré.

  Ingen tilmelding, bare mød op.

  Traditionen med fastelavn - festen før fasten

  Fastelavn var oprindeligt den fest, der blev holdt, inden fasteperioden på 40 dage op til påske begyndte. Derfor var fastelavn også en fest, hvor folk spiste og drak den bedste mad. Der blev spist masser af kød, æg og hvidt brød. De fleste har nok droppet fasteperioden, men legene og fastelavnsbollerne holder vi fast i. Vi piner dog ikke længere en sort kat til døde, når vi slår katten af tønden, og man kan heller ikke vinde et års skattefrihed. Men mange af vores nutidige måder at fejre fastelavn på har rod i de gamle traditioner.

   

   

  Sidst opdateret: 27. januar 2023

  Kontakt

  Caféansvarlig

  Telefontid: Tirsdag-fredag kl. 9-15.

  Nanna Madsen

  Telefon: 29 60 44 96

  Email: bestilling@greve.dk