Gå til hovedindhold

Bøger

I butikken sælges museets egne publikationer og andre lokal- og kulturhistoriske bøger.

Bøger i museumsbutikken

Indhold

  Bøger til salg

  Titel Forfatter Om bogen Pris

  Håndværkerbyen i Greve - familieindustri i forstaden

  Kirsten Egholk

   

  Greve Museum

  2010

  140 sider

  Denne bog bygger på resultaterne af Greve Museums etnologiske undersøgelse af Håndværkerbyen i Greve, dens iværksætterfamilier og deres håndværks- og industrivirksomheder med tilhørende bolig fra begyndelsen af 1960'erne og frem til 2005.

  99 kr.

  Kulturarv med nål og tråd - Hedebosyning for børn og unge

  Kirsten Egholk & Laila Glienke

   

  Greve Museum

  2008

  96 sider

  Kulturarv med nål og tråd – hedebosyninger for børn og unge er et to-delt undervisningshæfte om hedebosyninger.

  I den første del af hæftet kan eleverne læse om hele arbejdsprocessen fra dyrkning til behandlingen af hør og om kvindernes syning af de hvide hedebosyninger. Derudover kan eleverne læse en række historier fra hedeboegnen om nogle af de kvinder, som lærte at sy hedebosyninger. Historierne er opdigtede, men bygger på virkelige historiske personer og er suppleret med historiske fakta fra perioden.

  Anden del af hæftet indeholder syvejledninger til en række gamle syteknikker indenfor hedebosyning: Tællesyning, dragværk, rudesyning, hvidsøm, baldyring og udklipshedebo. Hæftet giver inspiration til og opskrifter på, hvordan hedebosyninger kan bruges i dag af børn og unge på nye brugsgenstande.

  Målgruppen er 4. til 7. klasse. Materialet henvender sig specifikt til faget håndarbejde, men kan også bruges i tværfaglige undervisningsforløb med håndarbejde, historie, natur & teknik og matematik. 

  149 kr.

  Hedebosyning - en verden af variationer /
  Hedebo Embroidery - a World of Variations

  Henriette Buus

   

  Greve Museum

  2008

  156 sider

  Udstillingskatalog til udstillingen ”Hedebosyning – en verden af variationer”.

  Om de syv forskellige broderivariationer, der blev udviklet og anvendt fra slutningen af 1700-tallet til midten af 1900-tallet i Danmark. Med fotos og kulturhistoriske tekster om den lokale, nationale og internationale sammenhæng tekstilerne er skabt i.

  199 kr.

  Det store rejsegilde

  Kirsten Egholk

   

  Greve Museum

  2005

  108 sider

  Selvbyggere og tilflyttere fortæller om den første tid i Greve, Hundige, Karlslunde og Tune i 1960'erne.

  99 kr.

  Glimt fra livet som iværksætterfamilie i Greve

  Kirsten Knudsen

   

  Greve Museum

  2005

  132 sider

  Kirsten og Stig Knudsen var én af de unge familier, der i 1969 flyttede til Håndværkerbyen som iværksætterfamilie. Med værktøjsfabrikken som omdrejningspunkt fortæller Kirsten Knudsen i denne bog på indlevende vis sin personlige historie om at være tilflytter, kvinde, mor og medhjælpende hustru i sin mands virksomhed Stig Knudsens Værktøjsfabrik Aps.

  99 kr.

  Den gamle jul på landet

  Kirsten Egholk

   

  Greve Museum

  2005

  19 sider

  Kataloget er skrevet i forbindelse med Greve Museums juleudstilling ”Den gamle jul på landet”, der blev vist første gang i 2005. I kataloget kan du læse om de gamle juletraditioner. 

  30 kr.

  Første verdenskrig ved Tunestillingen - Forsvarsvilje og hverdagsliv

  Henriette Buus (red.)

   

  Greve Museum

  2010

  252 sider

  Tunestillingen var et 20 km langt befæstningsværk, der under storpolitisk diskussion og med anvendelse af mange ressourcer blev etableret fra midten af 1915 som led i forsvaret af hovedstaden. Stillingen gennemskar landskabet fra Mosede Fort ved Køge Bugt til Roskilde Fjord ved Veddelev.

  Antologien giver et varieret indtryk af og en mundsmag på, hvordan fortællinger med udgangspunkt i Tunestillingen kondenserer afgørende sider af den nationale historie om første verdenskrig.

  199 kr.

  Grevegård - fra universitetsgård til museum

  Ena Hvidberg

   

  Greve Museum

  2003

  144 sider

  Greve Museum på Grevegård fyldte 15 år i april 2003. Denne publikation fortæller både historien om den største gård i Greve Sogn igennem fotografier, arkivalier og slægtstavler over familierne på gården, men den fortæller også om museets første 15 år igennem små personlige erindringer fortalt af museets første leder, mag. art. Ena Hvidberg. Publikationen giver desuden gennem fotografier og oversigter over de mange skiftende udstillinger og publikationer, der har gjort det lille forstadsmuseum til et inspirerende sted for kulturhistorisk interesserede, et indtryk af Greve Museum.

   

  99 kr.

  Fra nybyggernes tid

  Pernille Stenner og Mikkel Thelle


  Greve Museum

  2001

  96 sider

  Det første essay, ’Da storkommunen blev til’ beskriver tre forskellige episoder, der hver har relation til kommunesammenlægningen.

  Først beskrives, hvordan Karlslunde sogn til det sidste modsatte sig sammenlægningen, hvilket også er en fortælling om forskellige grænsedragninger – såvel mentale som geografiske. Dernæst kommer en kort baggrund for planlægningen af Køge Bugt som optakt til næste del af essayet, der handler om projektet ’Greve Strandby’. Den sidste historie handler om et planlagt parcelhusområde midt i Greve, som heller ikke blev til noget. Historien illustrerer gnidningen mellem den overordnede planlægning og dens udførelse i en periode, hvor tempoet var højt.

  Den anden artikel handler om ’Grundejerforeningen Eriksmindes Arkiv’. Eriksminde er formentlig et af de største parcelhuskvarter i Danmark, og en historisk behandling af et sådant foreningsarkiv giver et spændende indblik i sig selv.

  Publikationen er afsluttet med en kort historie om en familie, der flytter fra Jylland til Greve for at bo i Eriksminde. 

  99 kr.

  Tulipanen i Hedebosyningen

  Ena Hvidberg & Jytte Harboesgaard

   

  Greve Museum

  2000

  128 sider

  Bogen er et led i Greve museums forskning i hedebotekstiler. Der præsenteres helt ny viden - bl.a. en ikke tidligere beskrevet syteknik, som tekstillærer Jytte Harboesgaard giver en udførlig syvejledning til. Bogen er smukt illustreret med fotografier af kraver med hvide syninger, samt tegninger der illustrerer syteknikkerne. Kraverne er dels lånt af private, dels stillet til rådighed af forskellige museers samlinger, og har været udstillet i Greve Museums særudstilling: Tulipanen i Hedebosyningerne, 1999. Bogens tekst er oversat til engelsk.

  149 kr.

  Bundgarnsfiskerne i Mosede

  Karsten Sedal


  Greve Museum

  1997

  120 sider

   

  Bogen er fyldt med fotografier af fiskerne i Mosede fra 1920'erne, 30'erne, 40'erne og 50'erne, samt helt nye fotos taget af forfatteren selv. Mag. art. Karsten Sedal har fulgt fiskerne i Mosede Havn i 1996 året rundt og dokumenteret fiskeriet ved hjælp af interviews og fotos samt indsamlet gamle fotografier.

  49 kr.

  Det disciplinerende sting

  Ena Hvidberg (red.)

   

  Greve Museum

  1995

  136 sider

  I forbindelse med museets store Hedeboudstilling i 1994 efterlyste museet hedebotekstiler, hvis forlæg var tegnet af Martin Nyrup eller Anton Rosen. Dem var der ingen af, men det skortede ikke på henvendelser.
  Mange kvinder havde henvendt sig for at fortælle hvad de gemte i skuffer og skabe af hvide broderede tekstiler. For at få systematiseret disse oplysninger udarbejdede museet et spørgeskema, som blev sendt til de mennesker, der havde henvendt sig.

  På baggrund af de udførlige besvarelser opstod tanken om endnu en hedeboudstilling - denne gang med lånte tekstiler fra hele landet. Museet lånte over 200 tekstiler hvoraf knapt halvdelen blev udstillet.
  Interessen for udstillingen viste sig at være meget stor, og det blev besluttet af udgive denne lille publikation om udstillingen og kort beskrive nogle af de mest spændende kvindeskæbner, eller dem hvortil der knytter sig flest oplysninger.

  Ved åbningen af udstillingen holdt arkivar ved Rigsarkivet Margit Mogensen, en meget spændende forelæsning baseret på den nyeste forskning om verdensudstillingerne og kvindernes deltagelse. Dette foredrag indgår i bearbejdet udgave i publikationen. Artiklen belyser det evig kvindelige dilemma: at være bundet indenfor bestemte rammer, men samtidig udnytte dem med glæde, kreativitet og fascination, et dilemma, der også har været gældende for udstyrssyning i udklipshedebo, som det vil fremgå af bogens indhold.

  49 kr.

  Hedebo - et nationalromantisk omdrejningspunkt

  Ena Hvidberg (red.)

   

  Greve Museum

  1994

  120 sider

  Denne lille publikation er blevet til udfra et ønske om at samle brikkerne til det puslespil, der hedder hedebokultur. Interessen for de gamle almuesyninger og hvidsømme er vokset stærkt i de senere år, ligesom den kulturhistoriske interesse for verdensudstillinger og museernes historie.

  Det har været redaktionens og forfatternes ønske, at samle den hidtidige forskning om hedebokulturen samt følge op med nye undersøgelser. Således er vægten i denne bog lagt ikke alene på historien om den rige hedebokultur, men også på hvordan hedebokulturen kom i fokus i slutningen af 1800-tallet pga. nationalromantikken og behovet for at styrke den danske identitet efter tabet af Sønderjylland. Samfundets udvikling fik ligeledes mange fra den såkaldte 'inteligensia' til at dyrke tidligere tiders håndværk og husflid, som modvægt til industrialiseringens vederstyggeligheder.

  49 kr.

  Halløj på Badehotellet

  Ena Hvidberg

   

  Greve Museum

  1993

  64 sider

  Greve Badehotel blev 'stedet' man mødtes og et omdrejningspunkt i Greve kommune, først for de københavnske sommergæster, der kom til kysten i tusindvis i mellemkrigstiden, senere for kommunens borgere.

  Især var der "Halløj på Badehotellet" i den periode søstrene Sigrid og Tove Andersen stod for hotellet. I denne lille publikation fortælles om den betydning søstrene fik for strandområdet og kommunen, mens de var direktører for Greve Badehotel fra 1935-1948.

  49 kr.

  Sidst opdateret: 26. juni 2023

  Kontakt

  Butiksansvarlig

  Mariia Munkholm

  Telefon: 22 31 08 74

  Email: bestilling@greve.dk